
Gorzka czekolad obniża podatność na stres, jest afrodyzjakiem, a także zawiera tryptofan, który pomaga wytwarzać w naszym ciele serotoninę, czyli neuroprzekaźnik odpowiedzialny za odczuwanie przyjemności 🙂 Endorfiny oraz serotonina zmniejszają ryzyko zachorowania na depresję, dlatego od czasu do czasu warto sięgnąć po kostkę gorzkiej czekolady 🙂
Już kilka kostek czekolady może poprawic humor oraz pobudzić mózg do intensywnej pracy. Czekolada o wysokiej zawartości kakao wpływa na poprawę koncentracji, polepsza pamięć, redukuje zmęczenie i senność
Zawiera wiele wartościowych składników, jak magnez, mangan potas czy żelazo. To także bogate źródło wielu witamin, min. B1, B2, B3 i witaminy młodości. Dzięki czemu spożywanie gorzkiej czekolady o wysokie zawartości kakao w umiarkowanych ilościach może pozytywnie wpłynąć na pracę mózgu, mięśni oraz układu krwionośnego.
Ten słodki przysmak bogaty jest również w flawonoidy, które działają antywirusowo i przeciwzapalnie, co jesienią ma szczególne znaczenie 😊 Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym pomaga nie tylko w zwalczaniu infekcji, ale również przeciwdziała chorobom nowotworowym. Zawarta w czekoladzie teotrombina poprzez pobudzanie pracy nerek wykazuje lekkie działanie moczopędne, a fenyloetyloamina działająca jak afrodyzjak ma także swój udział przy łagodzeniu objawów kaca.
Najnowsze badania wykazują także, że spożywanie gorzkiej czekolady może pomóc zapobiegać zachorowaniu na Alzhaimera, a zawarta w czekoladzie teobromina łagodzi napady uciążkiwego kaszlu. Gorzka czekolada zawiera również polifenole, które działają pozytywnie na serce – obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają zawałom.
Należy jednak pamiętać, że w czekoladzie znajduje się stosunkowo dużo tłuszczu oraz cukrów prostych, których nadmiar zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości oraz cukrzycy.