Concept Bezglutenowy

Concept Bezglutenowy

Przykładowe Menu

Śniadanie

Pasta jajeczna z rzodkiewką i szczypiorkiem, pieczywo bezglutenowe

Czekoladowy krem jaglany z migdałami i musem truskawkowym

Frittata ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, mozzarellą

II śniadanie

Ciasto marchewkowe z bakaliami

Guacamole z słupkami świeżych warzyw

Kokosowy pudding z tapioki z musem z mango

Obiad

Indyk w sosie cytrynowo-tymiankowym komosą ryżową i surówką z marchwi i pomarańczy

Ligawa wołowa wolnogotowana  z pieczonymi ziemniakami i ratatouille  warzywnym

 

 

Okoń nilowy z surówką z kiszonej kapusty i ryżem brązowym

Podwieczorek

Botwinka z koperkiem

Koktajl a’la pinacolada

Krem brokułowy

Kolacja

Burgery jaglano-brokułowe z dipem na bazie pieczonych warzyw

Makaron ryżowy z pieczoną papryką, orzeszkami ziemnymi i cebulą dymką

Wiosenna sałatka z kaszy gryczanej z fetą, rzodkiewką ogórkiem i cebulą dymką

 

Concept Bezglutenowy polega na wykluczeniu produktów naturalnie zawierających gluten (Gluten to umowna nazwa białek roślinnych występujących w niektórych zbożach: pszenica, żyto, jęczmień, owies. Owies możemy zaliczyć do zbóż bezglutenowych, ale tylko z populacji kontrolowanej, gdzie nie ma możliwości zanieczyszczenia go innymi zbożami) i wprowadzeniu w ich miejsce produktów bezglutenowych. 

Bazuje głównie na : ryżu, gryce, tapioce, kukurydzy, amarantusie, komosie ryżowej, kaszy jaglanej, a także jajkach, mięsie, rybach czy owocach i warzywach. Polecany dla osób ze szczególną wrażliwością na występowanie glutenu, często objawiającą się dolegliwościami przewodu pokarmowego. Mimo wykorzystania produktów naturalnie bezglutenowych, istnieje prawdopodobieństwo wystąpienia śladowych ilości glutenu w posiłkach, dlatego nie jest on polecany osobom chorym na celiakie.

Diety bezglutenowej nie powinno włączać się samodzielnie, bez konsultacji z lekarzem i wykonania badań. Na początku należy przeprowadzić diagnostykę i ustalić, czy to gluten jest przyczyną problemów, a jeśli tak – jaki rodzaj schorzenia powoduje. Dieta bezglutenowa nie różni się w podstawowych założeniach od zasad zdrowego odżywiania. Jedyna różnica polega na eliminacji glutenu. Trzeba pamiętać, że nieumiejętnie prowadzona dieta eliminacyjna, jaką jest dieta bezglutenowa, może prowadzić do niedoborów błonnika, kwasu foliowego,witaminy B1, witaminy B2 i niacyny.

Catering dietetyczny bezglutenowy występuje w wersjach:1200 kcal/1500 kcal/2000 kcal/2500 kcal

fruits

Sezonowe produkty

truck-facing-right

Lokalni dostawcy

juice

Różnorodność produktów

medal

Jakość premium

dice-with-numer-5

5 posiłków dziennie

dinner

Regularne posiłki

round-wall-clock

Oszczędność czasu

health

Zdrowie i energia