Twarożek paprykowy z ziołami i domowym pieczywem żytnim
II śniadanie
Brownie fasolowe z czekoladą
Sałatka z selerem naciowym, orzechami włoskimi i groszkiem cukrowym
Pralinki rafaello z migdałami
Obiad
Dal z zielonej soczewicy, warzyw i sezamu czarnego
Pieczone boczniaki z kaszą bulgur i warzywami
Szpinakowe kopytka z tofu w sosie z suszonych pomidorów z brokułami
Podwieczorek
Smoothie z kiwi i
gruszką
Krem z dyni z imbirem
Barszcz ukraiński
Kolacja
Makaron z pieczoną papryką, orzeszkami ziemnymi i cebulą dymką
Tarta z szparagami i pomidorami
Sałatka z pieczonego kalafiora z ciecierzycą i sosem tahini
Concept Wege jest to sposób żywienia polegający na eliminacji z diety wszelkiego rodzaju mięsa, w tym ryb i owoców morza.
Dieta wegetariańska jest oparta głównie na produktach zbożowych – cennym źródle ważnych składników odżywczych, a także energii. Ponadto jej podstawę stanowią sezonowe owoce i warzywa. Concept wege bazuje także na jajach z wolnego wybiegu oraz produktach mlecznych najwyższej jakości.
W diecie wegetariańskiej nie brakuje także produktów pochodzenia roślinnego jak np. soczewicy, ciecierzycy, soi, grochu, bobu czy fasoli. Dzięki zawartości różnorodnych zbóż oraz sporej ilości warzyw i owoców jest ona doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Składnik ten korzystnie wpływa na funkcję układu pokarmowego, w tym prawidłowe trawienie.
Ponadto wegetarianie spożywają mniej tłuszczów zwierzęcych będących źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Dzięki takiej specyfice posiłków opartych na produktach pochodzenia naturalnego wśród pozytywnych efektów stosowania diety wegetariańskiej można wymienić: obniżenie stężenia cholesterolu w surowicy krwi, spadek ciśnienia tętniczego, niższe ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy, czy rozwoju chorób nowotworowych. Ponadto u wegetarian rzadziej występują zaparcia. Prawidłowo zbilansowana i urozmaicona może stanowi zdrową alternatywę dla żywienia tradycyjnego. Z naszą dietą wegetariańską wzmocnisz odporność organizmu, zyskasz energię na cały dzień, a także dzięki odpowiedniej ilości błonnika przyspieszysz przemianę materii.
Catering dietetyczny wegetariański występuje w wersjach:1200 kcal/1500 kcal/2000 kcal/2500 kcal